måndag, januari 26, 2015

Semifinalerna är lottade!

Idag blev det klart vilka länder som tävlar i vilken deltävling i ESC detta år. Självklart satt jag som klistrad och såg på den livesändning som fångade denna process.Ska försöka att förklara hur denna process går till, det är inte allt för enkelt.

Först tilldelades"the big five" (Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien) samt förra årets vinnare Österrike sina semifinaler där de kommer att få rösta. För den som inte vet det sen tidigare så är dessa redan klara för final. Har alltid varit så, kommer alltid att vara pga saker jag inte har full koll på. Denna lottning slutade som följande:

Semifinal 1
Spanien
Österrike
Frankrike

Semifinal 2
Tyskland
Italien
Storbritannien

Sedan var det dags för den spännande delen! Resterande länder var fördelade i 5 olika grupper som blivit ihopsatta baserat på poängutdelning länderna emellan de senaste åren. Med andra ord man var indelad i "kompisröstargrupper". I grupp 1, 2 och 3 fanns det 7 länder och i grupp 4 och 5 fanns det 6 länder. Så här var grupperna fördelade:


Det första man gjorde var att lotta vilken semifinal de tre länder som skulle bli dragna sist i grupperna 1, 2 och 3 skulle hamna i. Utfallet blev som så att det sista landet i grupp 1 hamnar i semi 2, sista landet i grupp 2 i semi 2 och sista landet i grupp 3 i semi 1. I och med det vet vi att det blir ett bidrag mer i den andra semifinalen.

Så, lottningen gick till som följande: först drogs i tur och ordning ett land från varje grupp som hamnade i semi 1. direkt ett land var draget lottades det om huruvida detta land skulle hamna i den första eller andra halvan av startordningen. Sedan gjordes samma procedur fast för semi 2 så höll det på tills det bara fanns bidrag kvar i grupp 1, 2 och 3. Då det redan innan var klart vilken semi dessa skulle hamna i lottades bara vilken halva de ska få framträda i. Hur enkelt som helst va?

Här kommer min sammanställning av dagens lottning:


Sverige blev det sista landet att dras ur sin grupp och blev automatiskt tilldelad semifinal 2 där även Norge och Island deltar.

Sett till antal vinnarländer sedan 2000 talets början har semifinal 1 6 stycken vinnarländer, men 7 vinnarbidrag då Danmark vunnit tävlingen två gånger sedan 2000 övriga vinnarländer är Grekland, Estland, Finland, Serbien och Ryssland. I semifinal 2 finns det endast 4 stycken vinnarbidrag där Sverige är ett utav dessa. De andra tre är Norge, Azerbaijan, Lettland. Kan detta vara något positivt för Sveriges del?

2003 års vinnare Turkiet Ställer ej upp i ESC 2015, likaså 2004 års vinnare Ukraina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar